Home > Over HippoStar > Voeding en verzorging > Voeropname voedingsstoffen

Voeropname voedingsstoffen

Bij paarden wordt het opgenomen voer, nadat het gekauwd is, in de maag en dunne darm door enzymen gedeeltelijk afgebroken en dan in de omvangrijke dikke darm en blinde darm door bacteriën verder verteerd. Voor een goede vertering is goed kauwen en dus een goed gebit van belang. Ook is de productie van speeksel van invloed op het verteringsproces. De maag van het paard is relatief klein. Dit betekent dat het paard niet in staat is in korte tijd veel voer naar binnen te werken. Het is daarom raadzaam om het rantsoen gespreid over de dag te geven, bijvoorbeeld ‘s morgens een kwart, ‘s middags een kwart en ‘s avonds de helft. Bij paarden die grote prestaties moeten leveren en dus veel voer moeten opnemen, is het beter om nog vaker dan driemaal daags te voeren.

Paardenvoer bevat veel voedingsstoffen. Op de verpakking en in folders worden deze aangeduid als ruw eiwit, ruw vet, ruwe celstof, ruw as (of mineralen), spoorelementen, vitaminen enz.. Maar waar dienen al deze voedingsstoffen voor? Voedingsstoffen zijn nodig voor onderhoud en productie en/of prestatie. In dit verband spreken we van bouwstoffen en brandstoffen. Bouwstoffen zijn nodig voor groei, ontwikkeling en instandhouding van het lichaam en bestaan uit eiwitten, vitaminen, mineralen en spoorelementen. Brandstoffen leveren energie en bestaan uit koolhydraten en vetten.

Een deel van de voedingsstoffen kan worden opgeslagen in het lichaam voor later gebruik. Wanneer er te weinig of niet compleet wordt gevoerd, zal het lichaam de ontbrekende voedingsstoffen uit de lichaamreserves halen. Op den duur zal het betekenen dat het dier tekorten krijgt.

Meer over voedingsstoffen en hun functie vindt u onder ‘voedingsstoffen’ in het menu.

Back to Top