Home > Over HippoStar > Voeding en verzorging > Voeropname vitaminen

Voeropname vitaminen

Vitaminen zijn stoffen die in geringe hoeveelheden in de voeding voorkomen. Het zijn voedingscomponenten, die in tegenstelling tot de voedingsstoffen (koolhydraten, vetten en eiwitten) geen energie leveren, maar die wel essentieel zijn voor een goed verloop van de stofwisseling (metabolisme).

Er zijn twee grote groepen vitaminen te onderscheiden, de vetoplosbare en de wateroplosbare vitaminen.

Vetoplosbare vitaminen
Vitamine A (Retinol en bèta-caroteen)
Vitamine A zorgt voor de weerstand en vruchtbaarheid van het paard. Daarnaast is het goed voor ogen, botten, tanden, huid- en hoornweefsel. Vitamine A helpt bij de groei. Een paard maakt dit zelf aan uit caroteen. Wortelen, luzerne en kunstmatig gedroogd gras zijn rijk aan deze antioxidant. Paarden slaan zelf een soort ‘voorraadje’ vitamine A op in de lever.

Vitamine D (Cholecalciferol / Ergocalciferol)
Onder invloed van de zon maakt de huid van een paard zelf vitamine D aan. Deze vitamine zorgt ervoor dat het lichaam calcium opneemt. En calcium is weer goed voor de botten. De vitamine helpt ook bij de opname van andere mineralen en zorgt voor de juiste calcium- en fosforverhouding in het bloed. Via zijn eigen productie en via krachtvoer en zongedroogd hooi krijgt het paard voldoende vitamine D binnen. Veulens zijn veel gevoeliger voor een gebrek aan deze vitamine dan volwassen paarden.

Vitamine E (Tocoferol)
Vitamine E zorgt voor een goede bloedsomloop, bescherming van de cellen tegen gifstoffen en het geven van een goede spierfunctie. Ook is deze vitamine van belang voor de vruchtbaarheid. Het helpt tevens herstellen na grote inspanning. De vitamine zit in tarwekiemolie, maïsolie, sojaolie en zonnebloemolie. De E-vitamine wordt opgeslagen in lichaamsvet.

Vitamine K (Fyllochinon)
Vitamine K is onmisbaar bij de vorming van verschillende bloedstollingscomponenten en dus ook voor de bloedstolling. Een tekort aan deze vitamine is bijna niet mogelijk. Een paard maakt het namelijk zelf aan in zijn dikke darm.

Wateroplosbare vitaminen
B-vitaminen
Deze vitaminen zijn terug te vinden in granen en vers groenvoer. Ze helpen bij het opnemen en omzetten van koolhydraten, eiwitten en vet. Een tekort leidt tot gewichtsafname, vermoeidheid en een verminderde werklust. Een paard heeft ook moeite om zich te herstellen na zware arbeid. Sportpaarden kunnen daarom ook wel wat extra van deze vitaminen gebruiken.

Vitamine C (L-Ascorbinezuur)
Een paard maakt zelf vitamine C aan. Het is belangrijk voor de aanmaak, het onderhoud en het herstel van botten en bindweefsel. Extra bijvoeren is niet noodzakelijk, hooguit bij jonge paarden die last hebben van veel stress. Een overdaad aan vitamine C wordt weer afgescheiden.

Vitamine H (Biotine)
Vitamine H is nodig voor groei, botontwikkeling, voortplanting en voor de stofwisseling van de huid (intact houden van de huid). De beschikbaarheid van biotine in het rantsoen is in een groot aantal voedermiddelen (tarwe, gerst, haver) beperkt. Vers gras is een goede biotine bron, evenals luzerne. Het verstrekken van biotine kan leiden tot een grotere hardheid van de hoornwand.

Back to Top