Home > Extra’s > Onze stars > Lot Schoots

Lot Schoots

Lot Schoots is al jarenlang een van de Stars van HippoStar. Wij zijn er trots op dat wij haar sponsor mogen zijn en dat ze met onze producten zo goed presteert! Wij vroegen Lot wat haar beweegt als het gaat om de paardensport en hoe ze zo ver gekomen is. Lees onderstaand het interview.

Waar en wanneer is je passie voor de sport ontstaan?
Met paarden ben ik opgegroeid, kan mij ook niet herinneren dat er ooit geen paarden zijn geweest. Mijn ouders waren al fanatieke paardensporters. Toen ik 8 jaar was verhuisden we naar onze geweldige paardensportaccomodatie in Aboude. Ik ben begonnen op een gitzwart Shetlandhengstje, zijn naam was Cleo. Toen ik 5 was reed ik mijn eerste wedstrijd bij de Zaanse Ruiters met Bontje (mijn bruinbonte pony die kwam toen ik te groot werd voor Cleo) en we werden nog eerste ook!

Paardensport is je leven, wat geeft je het meeste voldoening
Allereerst kan ik mij geen leven zonder paarden voorstellen. Het eerst wat ik zie ’s ochtends zie zijn de paarden, maar ook ’s avonds is het het laatste wat ik zie. Heerlijk vind ik dat als ze ’s avonds laat allemaal tevreden van hun hooi staan te genieten. Of zomers heerlijk in de wei staan. Qua trainen vind ik het opleiden van de paarden het leukst. Van jongs af aan zelf opleiden, kilometers maken, nieuwe dingen leren en dan vooral als ze het spelletje beginnen te snappen en sterker worden. Dat is mooi! Daarnaast vind ik paarden met een verhaal of een moeilijk verleden ook een ontzettend leuke uitdaging. Ik puzzel dan ook net zo lang door totdat ze weer lol in hun werk hebben!

Welke tip zou jij een nieuwe generatie Dressuurruiters als belangrijkste meegeven? Is er iets dat absoluut aan de basis van succes staat?
Op nummer 1 staat natuurlijk het plezier samen met je paard/pony. Daarnaast denk ik dat het heel belangrijk is dat je je verdiept in je paard en hem leert kennen. Het gaat niet alleen om het rijden maar juist ook om de verzorging eromheen, het management. Op welke voeding reageert hij het best? Beweegt hij genoeg naast het rijden? Ik ben groot voorstander om de paarden in de paddock of wei te zetten. Of ze nou jong zijn, GP lopen of hengst zijn. Een paard hoort buiten, frisse lucht en lekker rollen. Daarnaast is doorzetten en jezelf een spiegel voorhouden heel belangrijk, zeker omdat ik het idee heb dat tegenwoordig steeds minder mensen echt kritiek kunnen accepteren en ermee aan de gang gaan. Steeds vaker zie je op social media dat het overal aan ligt als het niet goed is gegaan maar nooit aan de ruiter zelf.

Wil je ons iets vertellen over je bijzondere band met Ina-Sina
Ina-Sina is een jong paard, een 4 jarige merrie van Davino x Goodtimes. Mijn vader kocht haar als veulen op de Prinsjesdag-veiling. Toen ze 2 was werden we gebeld, of haar op konden komen halen uit de opfok omdat ze onhandelbaar was. Ze was niet te vangen en als je het probeerde kwam ze met haar bek open op je af. Uren zijn we bezig geweest om haar te kunnen aaien, vriendjes te kunnen worden. Ze was niet per se gemeen, ze vertrouwde het gewoon voor geen meter. Halster om, halster af, halster om, halster af, eindeloos. En maar weer tutten, beetje poetsen, aaien en weer halster om, halster af. En toen kwam het volgende probleem. Ze bleek ontzettend koliek gevoelig.  Kwam de dierenarts. Moest ze natuurlijk een prik, opgevoeld worden, slang in haar neus. En dat wel 2/3 keer per maand. Daar ging het vertrouwen dat wij alleen maar lief zijn….. Gelukkig staat ze inmiddels al een jaar op de Hippostar Linastar en is het koliek probleem verholpen. Ook de rest gaat stukken beter maar je kunt niets overhaasten of forceren. Ze is bloedmooi en mega getalenteerd en ze is dus het geduld zeker waard. Inmiddels is ze Keur geworden en heeft ze 80 punten behaald in de finale van de Pavo-Cup. Maar ik moet niet gaan rijden met het idee ik heb nog een half uur, dat voelt ze direct. Of als ik even niet oplet, dan schrikt ze ergens van terwijl ze daarvoor nergens naar keek. Een echte uitdaging om haar klaar te krijgen voor de grote sport, niet vanwege haar talent wel vanwege onze band die ontzettend belangrijk is met haar.

Houd je je zelf ook bezig met inzichten in voedermethodes, nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen etc. Stel je voedingsschema’s zelf samen?
Ik kijk elke dag zelf naar de paarden, hoe zien ze eruit? Hoe zitten ze in hun vel? Zijn ze te dik of te dun? Hebben ze hard gewerkt vandaag of juist een rustige dag? Hierbij passen we het voer aan. Sommige paarden krijgen nog wat extra supplementen. Ik overleg dan met Hippostar en de dierenarts waar ik tegen aan loop en daar passen we het schema dan op aan.

Wat spreekt je het meest aan in HippoStar, wat is het sterke punt van het merk?
Al jaren voer ik Hippostar met veel plezier. De paarden doen het er super op. Samen met Mieke Vork bespreek ik paarden die iets extra’s of iets anders nodig hebben. Hippostar heeft voor alle paarden een voersoort die geschikt is. Het overleg en dan ook nog voer of supplement hebben waardoor je het paard ziet verbeteren, dat is geweldig!

Het is nu najaar 2017. Hoe kijk je terug op dit jaar?
Afgelopen zomer was zeer succesvol. Zowel met de jonge paarden als de paarden die hoger in de sport lopen. Nu is het even wat rustiger. Lekker thuis doortrainen, een keer vaker naar het bos of strand en dan in november beginnen we weer vol goede moed aan het winter seizoen!

Back to Top